ŞİİR YAZMA SANATI


Bazı tanıdık çocuklar ve gençler bana gelirler "Hocam, ben de şiir yazmak istiyorum. Şiir yazabilmem için neler yapmam gerekir?" gibi sorular sorarlar. Ben de onlara neler yapmaları gerektiğini anlatmaya çalışırım ve şöyle derim:
1 - Yanınızda her zaman için bir tükenmez kalem ve bir cep defteri bulundurun.
2 - Duygularınızın yoğun olduğu zamanlar olacaktır. Duygularınız yoğun olduğu zaman, içinizden yüreğinizin sesi gelecektir. Yüreğinizin sesi ne diyorsa, sarılın kaleme ve yanınızda bulundurduğunuz cep defterine not edin. Aklınızın duygularınızı bastırdığı zaman da yazdıklarınızı yeniden gözden geçirin, sözün ritmini yakalamaya çalışın. Bunları yaparsanız, şiir yazma yeteneğiniz gelişecektir.
3 - Kitaplığınızda her zaman için Türkçe Sözlük ve İmlâ Kılavuzu bulunsun. Vaktinizin çoğunu Türkçe Sözlüğe ayırın ve anlamını bilmediğiniz sözcüklerin anlamını öğrenin. İmlâ Kılavuzunu ne kadar çok okursanız, o kadar az imlâ hatası yaparsınız.
4 - Homeros'tan Yunus Emre'ye, Pir Sultan Abdal'dan Karacaoğlan'a, Dadaloğlu'ndan Âşık Veysel'e, Nazım Hikmet Ran'dan günümüz şairlerine kadar her şairin şiirlerini okumaya çalışın.
5 - Sadece serbest vezine takılıp kalmayın. Bütün vezin türlerini deneyin.
6 - Konularınızı seçerken çok dikkali olun. Doğa sevgisi, anne sevgisi, Tanrı sevgisi, vatan sevgisi ve aşk için yazılmış şiirler daha kalıcıdır. Bir erkekseniz sevdiğiniz kız veya kadın için, bir kız veya kadınsanız sevdiğiniz erkek için şiir yazmayı deneyin.
7 - Türkçemize yabancı dillerden giren sözcükleri, mecbur kalmadıkça kesinlikle kullanmayın. Ağdalı sözlerden kaçının; sözünüz akıcı ve duru olsun. Halkın konuştuğu dili kullanın ki, halk ne demek istediğinizi anlasın. "Şiir bu kadar basit midir ki, halkın konuştuğu dili niye kullanayım?" diye düşünüyorsanız:

"Her kahvede, bozahanede şair geçinirsin ey Karacaoğlan!
Yüzün ak iken, türkü kongal değil mi çün zade-i gurgur?"

diyen Tokatlı Ebubekir Kâni'nin durumuna düşersiniz. Ya da:

"Öksüz âşık, deyişleri aseldir,
Karac'oğlan ise eski meseldir.
Ezgisi çağrılır, keyfe keseldir,
Biz şair saymayız öyle ozanı!"

diyen Âşık Ömer'in durumuna düşersiniz. Karacaoğlan'ı ve şiirlerini unutmadık, ama, Tokatlı Ebubekir Kâni ile Âşık Ömer'i çoğumuz bilmez.
ŞİİR YAZMA SANATI başlığı ile bildiklerimi size 7 madde ile anlatmaya çalıştım. Bunlar kural değil, benim naciz önerilerimdir. Yazdıklarım 37 yıllık bir tecrübenin ürünüdür.

Zeki Çağlar

16 Temmuz 2006

Hiç yorum yok:

BU SİTEDE YAYINLANAN ŞİİRLERİN TELİF HAKKI ZEKİ ÇAĞLAR'A AİTTİR.

MÜZİK

Kulaklarımıza hoş gelen ölçülü ve uyumlu seslere müzik denir. Saz, keman, cümbüş, darbuka, klarnet ve piyano vs gibi ögelere de müzik aleti denir. Müzik aletlerinin uyumuyla şarkı veya türkü söyleyen kişiye ses sanatçısı denir.
Eskiden şarkılar ve türküler plaklara kaydediliyor, gramofonlarla dinleniyordu. Sonra da plak çalan pikaplar piyasaya çıktı. Daha sonra teyplerle dinlenebilen kaset devri başladı. En sonunda CD ve MP3 furyası başlayınca kasetlerin papucu dama atıldı. Teknoloji gelişince müzik aletlerini taklit eden orglar çıktı. Cep telefonuyla bile kaliteli videolar çekilmeye başladı.
Ünlü bir ses sanatçısı olmanın yolu tesadüflere bağlıydı. Siz inşaatta harç kararken, tuğla taşırken, demir bağlarken türkü veya şarkı söylersiniz. Sesiniz ne kadar güzel olursa olsun; bir müzik yapımcısının dikkatini çekerseniz ünlü oluyordunuz. Bu da Milli Piyango'da büyük ikramiyenin size çıkması gibi bir şeydi.
Günümüzde ise ünlü bir ses sanatçısı olmanın yolu YouTube'dan geçiyor. Kendinizi şarkı, türkü söylerken videoya çekiyorsunuz ve YouTube'a yüklüyorsunuz. İzlenme sayısında patlama olursa: Ünlü oluyorsunuz.
Düğünlerde şarkı, türkü ve oyun havaları çalan piyanist şantörler bile YouTube sayesinde dünya çapında tanınır oldu.
Ne yazık ki sağlığında değeri bilinmeyen bazı ses sanatçılarımız vefat ettikten sonra YouTube sayesinde ünlü oldu.
Şimdi gelelim esas konuya: Sesiniz çok güzel. Söylediğiniz şarkı veya türkü de güzel. Ama teknik açıdan zayıfsa: Yaptığınız videonun müziği kulakları tırmalar.
Bazı şarkılar, türküler ve onlara ses veren sanatçılar vardır. Bunlar zaman geçtikçe yıllanmış şarap gibi değerlenir. Ama o eserler zamanla aşınır ve o sesi dinlemek zor olur.
Aşınmış eserleri teknik açıdan düzeltmek mümkündür.
İşte bu YouTube kanalı aşınmış eserlerin ses izlerini aslına sadık kalarak onarmaktadır.
Bu YouTube kanalının işi: Kötü olanı iyi, iyi olanı daha iyi, güzel olanı daha güzel yapmaktır.
Teknik açıdan en kaliteli müziği dinlemek, en kaliteli sinema filmini izlemek isterseniz: Lütfen YouTube kanalıma abone olunuz.

YouTube Kanalım İçin Burayı Tıklayın


POPÜLER YAYINLAR


DOST SİTELER

Gitmek istediğiniz sitenin logosuna tıklayınız.











Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı